Topul dezamăgirilor

Bine că ai venit pe la noi, că ţi-am pregătit mîncarea preferată, zice sfetnicul. Stau năuc şi mă întreb unde o fi găsit el soiul de mîncare ce mă întoace pe dos în mod pozitiv. Nu de alta, dar nu ştiam să am poeţi⁄poezii preferate, muzici preferate, actori⁄filme preferate, soiuri de mîncare preferate. Apreciez o mîncare bine gătită, însă nu fac nu ştiu ce nazuri dinaintea blidului plin. Oricum, sfetnicul m-a asigurat că s-a preocupat de orgasmul papilelor mele gustative. Asta în condiţiile în care el curăţă doar ceapa şi eventual usturoiul necesar preparării celor aşternute pe masă de nevasta lui.

Soiul preparat a fost un soi de mazăre cu zahăr care mi-a întors stomacul pe dos. Am dus sub nas două îmbucături după care m-am scuzat sub pretextul saţietăţii deşi dădeam în ulcer de flămînd ce eram.

Zilele trecute sfetnicul mă anunţă prin ambasador că aşteaptă vizita mea întrucît a găsit o bere cehească fantastică la super ofertă. Fără să pun gura pe clondir, am bănuit că licorea miraculoasă trebuie să fie un soi de sloboz de raft, adică asemănătoare apei cu clăbuc low-cost cu care angajaţii prăvăliei spală rafturile de praf.

Nu am ajuns să-mi demonstrez teoria pentru că la două zile de la invitaţia sfetnicului, berea era topită şi vidul domnea în sticloanţă. Totuşi nu m-am răbdat să nu verific eticheta produsului de sorginte cehească fabricat în jud. Prahova, sat Nedelea, comuna Ariceştii Rahtivani.

In the name of God(father)

Are sfetnicul o gaşcă de prieteni semi-pensionari cu care se întreţine ocazional. Mai sorb o ţuică la o onomastică, mai fac o serată dansantă, mai pun ţara pe piciore, ca tot omul care are vreme. Şi s-o nimerit în toiul unei vizite de lucru să fie de faţă şi naşul copilei sfetnicului, venit de la capitală, om glumeţ, cu poftă de viaţă.

Sfetnicul şi cei din gaşcă povesteau cît îi de tragic că anumite nume dispar, din cauză că lumea nu le mai consideră atrăgătoare şi prin urmare nu le mai dau copiilor. Şi s-o apucat să înşire la exemple: Ileana, Nicoleta, Rodica, Veronica, Victoria etc. Naşul tocmai ieşea fresh de la duş şi s-o băgat în vorbă ca musca-n aia a iepei. Nu vă faceţi griji, că nu dispar numele astea, încă se dau maşinilor de cusut. Şi-ncepe berbecul să rîdă şi se miră că lumea nu-i ţine isonul.

La 10 minute după ce se cară prietenii sfetnicului, i-o zis careva şi naşului că pe doamna care o venit cu tema discutiei şi pe care o frămînta treaba asta cu numele, o cheamă Rodica. Da, la fel ca şi pe una din maşinile de cusut de care pomenea naşul.

Sfetnicul pagubitor

Toate se intimpla cum le prevede si le stie el. Are cel putin o parere in orice domeniu si daca cumva iti permiti sa-l contrazici, cu siguranta o sa-ti ratezi viata. Zice ca nu se supara daca nu-l asculti, poti face cum vrei, insa nu o sa-ti mai vorbesca cite zile ai. Fie ca unchi in familie, ca socru, sau ca proaspata cunostinta la coada la pasapoarte, nu cred sa fie unul care sa nu se fi batut macar din greseala de un astfel de personaj. Ma refer la omul sfatos.

In general omul sfatos abordeaza interlocutorul in mod politicos, doamnelor le saruta mina, iar cu barbatii se poarta de parca ar fi petrecut ani impreuna sustinind aceeasi echipa de cricket si consumind acelasi soi de bere. Sfatosul e prieten cu toata lumea si ii cunoaste pe toti intrucit le-a sarit tuturor in ajutor si numai bine le-a facut, desi parca doar el isi aduce aminte de asta.

Sfatosul iti explica de-i calci pragul ca tocmai pe locul pe care ti-ai asternut bucile, inaintea ta le-au mai priponit si primarul, popa, sau dascalul, astfel incit ti-e si frica sa te foiesti ca sa nu creada ca tulburi amintirea cururilor exemplare care si-au lasat amprenta acolo. Nu conteaza ca tie nu-ti place cafeaua. Sfatosul ti-o pune dinainte. Ia, ca e cea mai buna pe care o sorbi saptamina asta. Nu conteaza ca esti satul, sau vegetarian, trebuie sa bagi la marsupiu, ca altfel nu se poate lauda la urmatorul musafir ca te-a ghiftuit si atit de mult ti-a tihnit, incit nici mama, nici muierea nu te omeneste cum te omeneste el.

Nu te contrazice in mod direct pentru ca desi e specialist in toate, nu prea are ideile clare in nici un domeniu, dar daca scapi un gind breaz sare ca fript, asta am vrut si io sa zic, mi-ai luat vorba din gura, desi dupa cum si-a alcatuit rationamentul in precedenta, nu batea nici pe departe cu ceea ce ai emanat tu pe cavitatea bucala.

Daca tragi la el in gazda peste noapte, cind i se inchid ochii nu merge la somn. Te anunta in schimb te vad cam obosit, hai la culcare ca e tirziu. Ce parea la inceput bun simt, acum pare politete cu forta si sufocare, insa pentru el e doar grija ca oaspetele sa se simta in casa lui ca pastravul in apa. In apa oxigenata. Si cum nimeni nu stie ca sfatosul cum stau cu adevarat treburile, nu-ti lasa oportunitatea de a alege. Fa cum zice el, ca cine m-a ascultat, nu a umblat rau, iar cine nu a tinut seama de ce i-am spus, s-a cait amarnic. Sa fie amenintare, sa fie premonitie? Te ia cu sudori reci pe spinare gindul de a face cum te taie capul si nu cum il taie pe dinsul.

Sfatosul iti rezolva orice problema apelind la cunostinte si amici, dar is mari sanse ca in pragul realizarii sa te sune si sa-ti spuna ca soacra celui care trebuiasa puna punctul pe i are un neg care ii tulbura chi-ul si prin urmare nu mai are cum sa-ti solutioneze problema. Dar nu e cazul sa disperi, pentru ca sfatosul are alt prieten care in ultimul ceas te descurca. Asa si face, atit ca mai scump de doua ori decit putea s-o faci singur fara cunostinte si amici. La urmatorul oaspete ce-i paseste-n batatura povestea o sa sune ceva de genul uite, saptamina trecuta l-am rezolvat si pe asta si a fost mai mult decit multumit. Io lucrez doar cu persoane de incredere. Nu-ti face griji. Cu mine esti in maini bune.

Cita vreme sfatosul este strain si-i poti sugera nostalgia originilor, nu apuca sa te pagubeasca substantial, insa daca te bati de el in familie sau in habitat, nu uita sa ai mereu la indemina diazepam, sau arsenic. Sa fie, nu de alta, dar nu stii cind trebuie.