Recompensă pe timp de criză

 

Iarna trecută nişte neamuri au cumpărat un porc de peste 100 de kile ca să-l sacrifice după datina străbună şi să treacă mai uşor peste vremea grea şi belşugul de sărbători. Cîrnaţi, slănină, untură, carne din belşug. Au plătit undeva la 10 milioane. 1000 RON. Pentru, repet, peste 100 de kile. Porc.

Zilele trecute în Cluj cineva a pierdut un pisic. Un mîţ. Bolnav şi dus cu pluta. Ia uitaţi ce recompensă se oferă pentru găsirea lui.

O fi avînd mîţul 2 perechi de coaie?! Nu cred. Scrie clar că e castrat. O fi mai de preţ carnea de felină domestică decît puiul, vita, mielul, porcul sau orice altă vietate pe care o punem în cratiţă? Nu ştiu! Ştiu doar că dacă dai share şi like acestui post, din septembrie va scădea TVAul la pîine de la 24% la 9%. Iar dacă nu dai share şi like, vor creşte accizele la alcool, tutun şi aur.

pisic pierdut

De ce/de ce nu trag clopotele în Ţara Haţegului ?S-a nimerit acum cîteva luni să trec prin Ţara Haţegului în vizită la un prieten. Şi ca să nu băltim doar prin birturi şi la raftul cu bere din Lidl, băiatul s-a trudit să mă poarte şi pe la nişte obiective istorico-culturale, religioase etc. Cum blogul ăsta nu-i blog de turism şi de călătorie, ci blog vulgar pentru oameni de bine… sau invers, io vă arăt doar o poză facută într-o biserică actualmente reformată (în trecut catolică, mai apoi ortodoxă). Poza surprinde un dialog (dintr-o carte de impresii) între credinciosul reformatşi faţa bisericească ce se ocupă de lăcaşul de cult.
Comentariile mele-s de prisos. Probabil şi ale vostre, dar asta nu înseamnă că nu puteţi încerca…

Pâine şi circAm ocazia/obligaţia să trec prin Turda din cînd în cînd. În cea mai mare parte a timpului mă plictisesc, fie pentru că nu cunosc atracţiile zonei/momentului, fie le-am vizitat deja. Din întîmplare am nimerit şi azi la Turda şi am fost turist cu norma întreagă.

Trezit cu noaptea în cap pe la 11, nu am putut lipsi de la expoziţiile de la Liceul Mihai Viteazu. Flori, porumbei, câini şi lume curioasă. Lume care deşi nu intenţiona să cumpere măcar un pui de cactus, se lamenta că nu-i la fel ca-n anii trecuţi. Păi, oameni buni, dacă şi-n anii trecuţi puterea de cumpărare era la fel ca şi anul acesta cum încurajaţi producătorii să revină? Nu zic să cumpere fiecare vizitator o floare sau un căţel, însă nici nu poţi pretinde prezenţa a sute de specii exotice doar pentru bucuria ochilor. Şi ăia care vin cu marfa de departe trebuie să-şi scoată pîrleala de undeva, iar din pozele pretenţioşilor nu cîştigă nimic.

Pe la amiază, primarul cu nu ştiu ce pui de senator redeschidea muzeul de istorie. Din mulţime, cineva vocifera că pe lîngă redecorări şi reinaugurări, s-au trezit cu parcul din zonă distrus. În cîteva clipe gardienii publici(poliţia comunitară) s-a autosesizat şi a încercat cu vorba bună să pună dop intervenţiei nemulţumitului. Lumea jubila. Dincolo de sensibilităţi locale, dincolo de bancurile cu ardeleni, moldoveni şi mitici, românului îi place circul. Şi contestarea publică a autorităţii e tot o formă de circ.

Cînd am crezut că participarea mea la „zilele oraşului” se termină, numa’ ce aud glasul soacrei uite ce fum e în grădină! Sărim cu spaima în sîn de la masă, însă nu era la noi. Ok, inseamnă că e la alţii, deci mergem să facem poze la incendiu şi să luăm pulsul evenimentului.

Lumea, le fel ca acum cîteva ore, adora circul. Pînă să vină pompierii, stăteam şi ne uitam ca boii la poarta nouă. Poartă care ardea. Fiecare avea o părere, un sfat, însă nimeni nu sărea cu o găleată să se manifeste în mod util. După ce am fotat un ceas şi m-a lovit plictisul, am dat să ma întorc acasă. Pe drum mă întălnesc cu un cunoscut. El prinsese de veste cu întîrziere. După ce ne salutăm, mă aştept să mă întrebe ceva despre vîlvătaie, despre victime, in schimb îl aud ai făcut ceva poze? Şi gîndul m-a dus iar spre dorinţa de circ a românului. Aceeaşi dorinţă care m-a ridicat şi pe mine de la masă.

Concluzia e una tristă(parcă sună a clişeu). În general avem tendinţa să ne lamentăm de criză, de politicieni, de echipa preferată, de sistemul şcolar, de cel imunitar, cam de orice, însă pe de altă parte toate cauzele neîmplinirii/insatisfacţiei ne dau apă la moară, noi subiecte de discuţie, bîrfă, circ. Acel panem et circenses al lui Decimus Juvenalis de acum ~ 2000 de ani, noi îl trăim cu satisfacţie, sau poate chiar trăim pentru el. Atît că pâinea a fost înlocuită de mici şi bere, iar luptele dintre gladiatori de evenimentele mondene. O fi natura umană, sîngele latin, altceva?

Robotzii la TIFF

Robotzii şi TIFF s-au pus pe-o mînă şi au strîns lume seara asta în curte la Muzeul de Artă din Cluj. Dinainte să dea băieţii de la butoane drumul la clipuri, mi-a părut rău c-am ieşit din casă, nu de alta dar îmbulzeala mi-a tăiat orice poftă. Oameni buni, dacă tot aveţi sute de mii de likeuri şi voturi, alegeţi un loc unde să mai bată vîntul şi să ducă mirosul de băşini şi sudoare.

Lumea strînsă, pe lîngă odorizante a mai adus şi apucături ciudate. Am văzut un ochelarist care a filmat episoadele cu camera foto de pe ecran. Tătucă, is toate pe iutub la calitate bună. Tu vrei să le urmăreşti filmate, ca pula, pe întuneric, cu mîna tremurîndă? Tot ochelaristu` cu aparatu` foto, ştia pe de rost toate replicile episoadelor. Dă-o-n cîcat, flăcău, am prins şi io 3-4 expresii care ieşeau din grafic, dar să reciţi deodată cu proiecţia, aduce a minte odihnită peste măsură. La un moment dat o băgat ăştia pe ecran ceva secvenţă nedifuzată. Băiatu` cu memoria s-a făcut palid. Era să dea în berbecută. Asta ce e? Nu o ştiu! Bă, ce-i asta?

Dar Robotzii la TIFF nu au adus doar mirosuri grele şi iutubişti ciudaţi. În general au împrăştiat voie bună căcălău, iar mie mi-au adus un poster moca, adică cu MO si F.O.C.A şi două erecţii minore de la cîtă pizdă am văzut şi am simţit frecîndu-se de mine. Lumea continuă petrecerea tot la înghesuială prin ceva club. Io am preferat să sorb nişte beri în răcoarea balconului.

La mulţi ani, Robo!

Servicii complete

E criza si am fi in stare sa bagam la intestin aproape orice, insa nu uitati sa cascati retina inainte de a duce la gura imbucatura…

…sau paharul.
Iar daca aveti ceva treaba de facut, oricare ar fi dimensiunile ei, trageti apa de cordon cind terminati.

Ce cauta americanii in Irak

Ce cauta americanii in Irak? Ce cauta celelalte trupe acolo? O fost cumva apelati la 911, sau 9/11 cum le place lor sa creada? De ce nu o venit unde o fost asteptati cu sufletul la gura 2 generatii la rind, adica la noi si s-o dus in curu` lumii sa-si propovaduiasca pacea globalizanta? Am vazut cindva pe net un afis ce zicea bombing for peace is like fucking for virginity si mi s-o parut miezul intelepciunii. Altora li se pare diferit.

Eram cu un prieten si cu femeia linga care s-ar aseza si nu stiu cum s-o pornit povestea cu americanii si razbelul. Io am tacut pina muierea o scos besina pe gura. E absurd sa fie retrase acum trupele din Irak, intrucit s-ar produce un dezastru. Cind am intrebat la ce se refera o zis ca noi nu pricepem nimic, deoarece sintem rasisti. Io nu vreu sa batjocoresc muierea nimanui, insa daca tot casti gura, conecteaza arcul limbii si la ratiune din cind in cind. Nu trebe sa-mi accepti ideile precum pruncul laptele din tita mamei, insa argumenteaza macar ce afirmi.

In primul rind nu stiu sa existe o rasa americana, pe care desconsiderind-o sa te autoexpui ca fiind rasist, apoi terminarea onaniei militare din Orientul Mijlociu nu cred sa se sfirseasca intr-o invazie masiva a tarilor Europei, sau a americii din partea musulmanilor. Si nu de alta, dar invazia s-a produs deja. Germania are citeva milioane de turci(stiu, nu-s aceeasi chestie cu irakienii, nu-s nici Orient Mijlociu, dar de invadat o invadat), iar ca minoritati in alte tari europene, muslimii isi bat madularul de buzele tuturor cu pretentiile emise. Dincolo de asta, nu prea ii vad aliniati precum personajele din Tiganiada, cu animale, perne si borcane sa porneasca la stramutare/invazie in toiul noptii.

Tilcul e oarecum altul. Daca ai un pisic la care ii futi piciore in burta constant, e normal sa se nasca in creierul tau bolnav intrebarea bai, daca nu-i vir papucul in abdomen in continuare, poate crede ca m-am emotionat si sare sa ma zgirie. Asa ca solutia vine de la sine. Fute mitul in jinjii pina ii vine acru in cerul gurii si astfel nu i se isca idei razlete in crestet.

M-am uitat seara asta la ceva film de kkt referitor la martirajul soldatilor americani in Irak. Un soldat cade la datorie(?!) si domnu` colonel de la Quantico ii insoteste copirseul in satul natal. Peste tot lumea il intimpina cu pretuire si intelegere. Toti ii fac mici favoruri, pina si pe cale, partenerii de trafic isi descopera teasta si aprind farurile la masini.

Nu stiu exact pe cine trebuia sa sensibilizeze filmu`. Pe mamele care-si pierd pruncii la citeva mii de km, pe alte mame sa-si dea pruncii la moarte peste mari si tari, pulimea care citeste doar revista parohiei? Ramine un dubiu in mintea mea si un iz de compatimire. Cit de prost trebe sa ajungi pentru a-ti pierde viata in numele unor lozinci, a unor culori si a unor idei fara argumente pertinente care sa le sustina? Exista acum citeva luni pe fosta blogoree, actuala ftw(fuck those whores) ceva campanie ca sa fii COOL, tre` sa fii viu. Mi s-o parut o laba, insa titlul e adevarat. Si se potriveste si la ce-am zis eu acum.

Asadar, ce cauta americanii in Irak? Ce cauta celelalte trupe acolo? Cred ca incearca sa fie COOL, atit ca nu toti reusesc sa ramina vii…

Nobelul pentru descintatoare

Am scris acum citeva luni despre vrajitoare si tamaduitoare si ce-o facut oamenii din breasla asta cinstita din bietul gospodar indian care si-o pingarit fetele la indemnul binefacatorului. Nu mi-o dat pace subiectul si rasfoind o Povestea mea, am dat si peste anunturile cu maiastrele minuitoare de bagheta. Si aci treburile is ca la sex. Daca intr-o vreme era bazat cine pingarea firesc, sau era pingarita firesc, la fel ca magia alba, acum e mai trendy sa te dai iubitor de gaoz, respectiv sa practici magia neagra. In scopuri bune, desigur. Una care o vrut sa nu ramina defel pe dinafara, o zis ca ea baga si alba si neagra, magie sa fie, asadar un fel de bi.

Oricum, nu restructurarea magiei tiganesti autohtone in vremi de criza globala ma framinta pe mine, ci faptul ca dupa atita chin si sudoare, specialistele “fara numar”, desi toate-s “nambar uan”, o ajuns sa fie recunoscute international. Hai ca, pina vorbeau ele de fusul de aur si slobozul balaurului nimeni nu le baga in seama, insa in numarul de saptamina trecuta din Povestea mea una din vraciuitoarele astea era prezentata ca si cistigatoarea premiului Nobel la tamaduiri, dezlegat de cununii, vraciuit si descintat.

Dincolo de orice reticenta, premiul Nobel e premiul Nobel si scepticii is invitati sa-si dea pumni in oua. Poate cistiga si ei Nobelul la automutilare.

Diplomatie de culoare indoielnica

Sa fie din pricina integrarii? Cad granitele pe capete si noua nu ne spune nimeni? Oricum ar fi, macar ne pastram relatiile cu cele mai falimentare tari ale lumii, ca nu stii cind le ajungi alaturi si e mai bine sa le ai aliate decit rivale.Legat de intensitatea legaturilor dintre cele 2 colturi de rai, Romania si Gambia, aflam de pe http://dakar.mae.ro/ ca din anul 2007 nu au mai fost inregistrate schimburi economice bilaterale. Acum parca incep sa ma ingrijorez ca nu avem ambasada gambiana la capitala.

Quit playing games with my cock

Cum ii vara, cald si nu se intimpla mai nimic pe fata emisferei nordice, orice basina devine stire de prima pagina. Desi romanii is etichetati in Italia din start ca si investigatori cu forta de vagine, un viol in plin sezon estival are inca iz de inedit si alimenteaza scandalul la gazeta. Atit ca de data asta, s-a nimerit altfel. O pizda nefututa, pe care vecinii o dadeau in git pentru isterii frecvente si larma fara pricina, l-o dat pe mina carabinierilor pe proletarul mioritic.

La Stampa din 22 iulie, fara sa fi avut dovezi impotriva omului, titreaza a intrat in casa ei la Venaria…a imobilizat-o si a inceput s-o pipaie. Sa salveze fata de 22 de ani s-a gindit cainele. Acelasi ziar pe 24 iulie zice(despre pizda de data asta) a inventat agresiunea. A asmutit cainele impotriva lui, fara ca acesta s-o fi atins macar. Ca treaba sa fie credibila, macaroanta si-a trecut tigara aprisa peste sfircuri zicind ca romanul a atins-o tandru si daunator, dar iarasi vecinii o pirit-o amintind politiei ca are apucaturi emo si cu ocazia asta nu a facut altceva decit sa recidiveze. Partea buna e ca mai bine mai tirziu decit niciodata, insa si mai bine ar fi fost mai bine mai devreme decit mai tirziu. Dincolo de toate, vecinii domnisoarei ce tinjea dupa viol o spalat obrazul romanului si l-o spurcat pe-al ei, insa pina cind si sistemul s-a lamurit cum e mai convenabil, romanul a trebuit sa stea zavorit la racoare pina simbata, nu de alta, dar cu romanii nu stii niciodata la ce sa te astepti.